Aarden

Clint Ober, de ontdekker van Earthing, vertelt over zijn ontdekking en zijn jarenlange ervaringen met aarden. Ook enkele artsen vertellen over studies, de achtergronden en hun ervaringen.

 
763.jpeg

Het klinkt misschien wat raar of zweverig om met de aarde verbonden te zijn. Maar als je met de bloten voeten op straat of in je tuin loopt dan ben je geaard. Uit wetenschappelijke onderzoek blijkt dat ‘aarden’ bijzonder goed is voor je gezondheid. Hieronder leg ik uit wat ‘aarden’ precies is en wat het in je lijf doet. Ontdek hoe je zelf kunt aarden in je tuin of gewoon vanuit je huis en zo zorgt voor minder stress, meer energie, minder stemmingswisselingen en een betere nachtrust!

 

Wat is aarden?

Kun je je het nog herinneren hoe je in de zomer op vakantie, in het park of bij jou in de tuin op je blote voeten door het zand of op het gras liep? Zodra je buiten op je blote voeten loopt ben je aan het aarden. Op dat moment kan de elektriciteit van de aarde door jouw lichaam stromen. Dat klinkt misschien raar of zelfs eng, maar vroeger deden we niets anders. We droegen toen net als alle andere dieren geen sokken en/of schoenen. Tegenwoordig doen we dat wel en beschermen we zo onze voeten tegen de viezigheid en de kou. Door het dragen van de schoenen zit er een zool tussen onze voeten en de aarde en is er op dat moment geen contact met de aarde. Dit is zonde want door te aarden omzeil je de negatieve gevolgen van het ‘ontaarde’ moderne leven. Het contact met de aarde zorgt ervoor dat je lichamelijke elektriciteitsspanning in balans blijft, en dat zorgt er weer voor dat tal van elektrische signalen in je lichaam goed functioneren zodat je organen, zintuigen en lichaamscellen goed werken. Bij aarden maak je direct contact met de aarde. Je lichaam kan hierbij dan de elektronen vanuit de aarde opnemen en de te hoge elektriciteitsspanning in je lichaam naar de aarde geleiden. Aarden zorgt er dus voor dat je lichaam gezond kan functioneren.


Aarden een boost voor je gezondheid

Aarden helpt bij het gezond functioneren van je lichaam. Dat je met blote voeten letterlijk in de aarde staat, is bijvoorbeeld goed voor je nachtrust, je stressniveau, je gemoedstoestand en je energiepeil. Alle gezondheidsvoordelen even op een rijtje. Aarden:

 1. pakt de oorzaak van ontstekingen aan en laat de symptomen van veel ontstekingsziekten verbeteren of verdwijnen

 2. vermindert chronische pijn en heft deze op

 3. verbetert in de meeste gevallen de slaap

 4. verhoogt de energie

 5. vermindert stress en geeft het lichaam rust door het zenuwstelsel en de stresshormonen te kalmeren

 6. normaliseert de biologische ritmes van het lichaam

 7. verdunt het bloed en verbetert de bloeddruk en de bloedsomloop

 8. verlicht spanning in de spieren en hoofdpijn

 9. vermindert hormonale en menstruatieklachten

 10. versnelt het genezingsproces aanzienlijk en helpt doorliggen te voorkomen

 11. vermindert een jetlag en heft deze grotendeels op

 12. beschermt het lichaam tegen mogelijk gevaarlijke elektromagnetische velden

 13. versnelt het herstel na intensieve sportbeoefening


Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het aarden?

Aarden heeft allerlei positieve effecten op je gezondheid. Het verbetert je slaap, vermindert pijnkwalen en ontstekingsreacties in je lijf, en je krijgt er een beter humeur en energielevel van. Maar hoe dan? Hoezo zijn die elektronen uit de aarde zo goed voor je lichaam?

Allereerst gaan de elektronen uit de aarde ontstekingsreacties in je lichaam tegen. Ontstekingsreacties kunnen heel klein zijn, zoals een puistje, of groter, zoals een keelontsteking. Wat er gebeurt bij een ontstekingsreacties is dat je lichaam een bacterie of iets anders schadelijks aanpakt. Je immuunsysteem komt zelfs bij het stoten van je been direct in actie en stuurt witte bloedcellen op de plek af om daar vrije radicalen los te laten en de bende te laten opruimen. Weefsel en cellen raken beschadigd door bijvoorbeeld stoten of bacteriën: dat beschadigde weefsel moet door de vrije radicalen worden opgeruimd en vervangen worden. Ook de bacterie zelf wordt vernietigd door vrije radicalen. Wat bij dit proces gebeurt is dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt: je kunt pijn voelen, je huid kan warm aanvoelen en rood worden, en het lichaamsdeel is misschien moeilijker te bewegen en opgezwollen. Eerder werd gedacht dat deze symptomen nodig waren om de ontsteking te bestrijden, maar het blijkt dus helemaal niet nodig te zijn. Het is een gevolg van het tekort aan elektronen in je weefsel. Door het tekort pakken de vrije radicalen namelijk ook het goede weefsel aan, waardoor de ontstekingsreactie ontstaat. In dat onbeschadigde weefsel behoren elektronen de vrije radicalen te neutraliseren zodat ze de cellen niet afbreken. Door aarden kunnen de elektronen dat goede weefsel tegen de vrije radicalen beschermen. De elektronen doen dit doordat hun elektrische lading de vrije radicalen neutraliseert doordat hun lading ongelijk is tegenover elkaar. Ook de vrije radicalen die als reactie op bijvoorbeeld vervuiling, sigaretten, alcohol, pesticiden en transvetten actief zijn, worden geneutraliseerd door elektronen. Elektronen werken als het ware als antioxidanten. Je ‘voorraadje’ elektronen dient daarom eigenlijk continue te worden aangevuld om je lichaam te kunnen beschermen tegen allerlei schadelijke invloeden.

De voetzool is dichtbezet met zo’n 200 zenuwuiteinden per vierkante centimeter. Dat is meer dan waar ook op ons lichaam op een vergelijkend oppervlak. Er zijn op de voetzolen zoveel zenuwuiteinden om in ‘contact’ te blijven met de aarde, met de echte stoffelijke wereld om ons heen. Dat heet de ‘zintuigelijke wisselwerking’. De voet is de belangrijkste schakel tussen de mens en de aarde. Poten van dieren zijn net zo rijk aan zenuwuiteinden. Ieder levend wezen, met inbegrip van de mens, neemt energie op van de aarde via zijn voeten, poten of wortels.


Hoe kun je het beste aarden?

Ok, aarden is dus goed voor de gezondheid en heeft allerlei voordelen voor je lichaam. Wat je bij aarden doet is jezelf ‘verbinden’ met de aarde. Maar hoe doe je dat precies?

Thuis aarden

Voor binnenshuis zijn er aardmatjes en aardingslakens. Je kunt een aardingslaken op je matras leggen zodat je ’s nachts kunt aarden. Je kunt ook een aardmatje onder je bureau leggen, zodat je kunt aarden tijdens je werk of studie. Aardmatjes sluit je met een kabel en pin aan op de aarde, door de pin in de grond te steken. Je kunt de kabel van een aardmatje of aardlaken ook aansluiten op een geaard stopcontact. Er zijn allerlei webshops waar je dit soort producten kunt kopen.

Buiten aarden

Om te aarden op een natuurlijke manier, ga je op blote voeten naar buiten. Loop over het zand, het gras (liefst nat voor betere aarding) of de grond (keramische tegels, beton of stenen: zolang het niet geverfd is of op een andere manier een bewerkt omhulsel heeft). Asfalt, hout, rubber, kunststof, vinyl, afgedichte tegels, vloerbedekking en verharde wegen zijn niet geschikt om te aarden. En loop natuurlijk thuis in je tuin lekker op blote voeten rond bij bijvoorbeeld het tuinieren en barbecueën. In het zomerseizoen organiseren wij ook diverse blote voetenwandelingen. Kijk hiervoor in de agenda wanneer de eerstvolgende is.


Meer lezen?

Gaétan Chevalier, Stephen T. Sinatra, James L. Oschman, Karol Sokal, and Pawel Sokal, “Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons,” Journal of Environmental and Public Health, vol. 2012, Article ID 291541, 8 pages, 2012. doi:10.1155/2012/291541

Layton, Julia. “How does the body make electricity — and how does it use it?” 22 september 2008.  HowStuffWorks.com.

Dr. Mercola. “The ultimate antioxidant: fight premature aging for free.” 4 november 2012. Mercola.com.

Ghaly, Maurice, and Dale Teplitz. “The biologic effects of grounding the human body during sleep as measured by cortisol levels and subjective reporting of sleep, pain, and stress.” Journal of Alternative & Complementary Medicine 10.5 (2004): 767-776.

Ober, Clinton, Sinatra, Stephen T., Zucker, Martin. (2010). Earthing: The Most Important Health Discovery Ever? Basic Health Publications, 2010.