Pascal in zijn natuurlijke habitat, buiten in de natuur met dieren. Foto op de Maanhoeve

 
Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is van nature een binnenmens, en toch zitten we zo’n 21 uur per dag binnen. Dus ga naar buiten, want iedere keer als je heel even buiten bent geweest voel je je van binnen weer een stukje beter!
— Bever reclame

Het pad van trainer Pascal

Mijn pad naar Mindfulness begon al heel vroeg in mijn jeugd, toen ik me keer op keer verwonderde over de verschillende seizoenen en wat die zichtbaar deden met de natuur. Ik wilde dan ook veel naar buiten en het bos in en werd ieder jaar in de herfst iets verdrietig toen de klok werd teruggezet en me realiseerde dat ik in de avond niet meer buiten kon en mocht spelen. In mijn late tienerjaren ben ik over het Boedhisme gaan lezen en zag in veel documentaires op de televisie hoe liefdevol de mensen in het Verre Oosten overkwamen en hoe ze de dingen vaak met volledige aandacht deden. 

Na het afronden van de middelbare schooltijd en de universiteit (gekozen voor een studie waar je veel naar buiten kon) kwam de fase van het werkende leven. Mijn eerste baan ging ik volop in op en realiseerde me langzamerhand dat de periode van een 'leuk en onbezorgd' leven voorbij was en dat ik vervolgens tot aan mijn pensioen binnen op kantoor zou moeten zitten, omdat dat zo hoort dacht ik. Van dat beeld werd ik niet gelukkig en ik merkte steeds meer dat ik van mijn natuurlijke pad afraakte. Ik ben teruggegaan naar mijn kern en mij afgevraagd waar ik nou echt blij van werd. Het antwoord was al snel gevonden, ik wilde weer volop met aandacht leven en veel buiten zijn. Een periode van bezinning bracht mij op mijn nieuwe pad. Ik ging veel surfen (de ultieme vorm van mindfulness, immers zonder aandacht voor de naderende golf mis je hem) en mijn mede surfers gaven me de tip om aan yoga te gaan doen voor sterke rugspieren. 

De yogalessen brachten me, naast de diverse surfspieren, ook veel inzichten en deze kwamen met name op tijdens de afsluitende 10 minuten meditaties. Omdat ik zo positief tegenover meditatie en het daaropvolgende zelfinzichten stond besloot ik om te starten met een meditatiecursus. De volgende vijf jaren heb ik me daar volledig in verdiept en diverse opleidingsvormen via zen.nl gevolgd. Een uiterst boeiend en leerzaam proces.  

De belangrijkste inzichten resulteerden erin dat ik graag in de natuur wilde werken en daarbij contact met mensen zou hebben en hen wilde helpen in hun eigen proces. De natuur en leuke creatieve concepten wilde ik als middel daarvoor inzetten. 

Daarna kwam ik in aanraking met het gedachtegoed van de Vietnamese zen monnik Thich Nhat Hanh en heb sindsdien veel retraites in deze traditie gevolgd. Dit gedachtegoed berust heel sterk op het beoefenen van Mindfulness en hij ziet dit als aandachtstraining. Mindfulness is ook een vorm van meditatie. Door de kennismaking hiermee wist ik dat ik me hier verder in wilde gaan specialiseren. 

In 2016 begon ik met het aanbieden van mindfulness meditaties in de buitenlucht in mijn Haagse Inspiratie Tuin, een Oosterse spirituele tuin aan de rand van Den Haag. Aansluitend heb ik de start gemaakt met de opleiding tot Natuurcoach en draag ik sinds eind 2017 ook positief bij aan de ontwikkeling van het natuurlijke proces van anderen.

Ik geloof dat de natuur overal is en in ons allemaal zit. Door deelnemers dit te laten ervaren en hierbij stil te staan raken we vanzelf geïnspireerd en zullen we beter voor de natuur gaan zorgen. Want als we voelen dat wij allemaal de natuur zijn, hoe zouden we er dan nog slecht mee om kunnen gaan? Om deze reden vormt het thema ‘de kracht van de natuur’ zo’n belangrijk onderdeel van Offline Mindfulness.