Mindfulness met dieren

Offline Mindfulness biedt een uitgebreid aanbod aan mindfulness activiteiten. Tijdens de mindfulness wandelingen in de natuur merken we vaak dat nieuwsgierige dieren contact zoeken. Ook hier beoefenen we met het opmerkzaam zijn naar wat er plaatsvindt in de interactie met deze dieren. Naast de dieren die we tegenkomen organiseren we ook gerichte momenten waarop we mindfulness beoefenen met dieren of in het bijzijn van dieren. 

Door de beoefening leer je hoe het contact leggen met een dier altijd begint met eerst bewust naar jezelf kijken. Door je eigen stemming in het hier en nu te onderkennen én te accepteren zorg je ervoor dat wat je uitstraalt synchroon is met hoe je van binnen voelt.  Dit laatste is vooral voor angstige en gereserveerde dieren een voorwaarde voor contact en vertrouwen. 


IMG_9841.JPG

Alpaca's

Alpaca's zijn slimme dieren, die bovendien zeer sensitief zijn en je gedrag spiegelen. In onze beoefening van mindfulness in het weiland (zomer) of in de stal (winter) waar de Alpaca's grazen creëren we stilte in onszelf waardoor de dieren steeds dichterbij zullen komen. Een prachtige ervaring. Bijna elke week is er een moment waarop we kunnen oefenen met deze prachtige dieren.


Schapen

Schapen zijn prooidieren en van nature daarom wat angstig aangelegd. Schapen zullen dan ook niet uit zichzelf naar de mens toekomen. Pas als ze voelen dat het veilig is zullen ze wat nieuwsgierig contact zoeken. De schaapskudde in het duingebied van Meijendel is een wordt doorgaans geleid door twee border collies. Tijdens onze mindfulness beoefening nemen wij zelf de rol van de honden over en geleiden we in stilte de kudde de juiste richting op.


Schotse Hooglanders

Schotse Hooglanders zijn lieve vredige runderen, ook al zien ze er misschien wat dreigend uit door hun imposante hoorns. De kudde loopt door het Westduinpark in Den Haag waar een deel van onze mindfulness activiteiten plaatsvindt. Komen we ze tegen dan levert het altijd behoorlijk wat sensaties op bij deelnemers. We staan dan stil bij het gevoel wat deze beesten bij ons oproepen. 


Konikpaarden

Paarden staan er om bekend dat ze het gedrag van mensen kunnen spiegelen. Ze worden dan ook veelvuldig gebruikt in coachingstrajecten. De kudde Koninkpaarden die we regelmatig in het duingebied van Meijendel tegenkomen is een heel vriendelijk en rustige soort. Hier is het tijdens een mindfulnesswandeling goed mogelijk om echt contact te maken met een paard. Uiteraard houden we in eerste instantie afstand en laten we ruimte voor het paard om te voelen wat goed voelt.


Bovenstaande dieren worden momenteel betrokken in de mindfulness beoefening.  Het is goed om daarbij te vertellen dat we de dieren in hun eigen omgeving laten zijn en ons afzijdig opstellen. Sta je open en goed in verbinding met je zelf dan zoeken de dieren vanzelf contact met je. Om te zien wanneer de eerstvolgende mindfulness activiteit met dieren is bekijk daarvoor onze agenda.