Shinrin-Yoku (森林浴)

IMG_1519.jpg
 

Japanese "Forest Bathing"

Forest Bathing of eigenlijk het in de buurt zijn van bomen werd in 1982 in Japan geïntroduceerd als een van de gezondheid bevorderende maatregelen. Het officieele advies luidt ook om vooral tijd in de buurt van bomen door te brengen zonder iets te hoeven doen. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat Forest Bathing goed is voor je gezondheid. Bekijk de vele voordelen in dit inspirerende filmpje.

 

Wat is bosbaden precies?

In Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. Meditatieve boswandelingen zijn er een populaire therapie tegen stress, futloosheid en andere kwalen. Volgens het Japanse principe shinrin-yoku (bosbaden) heeft de natuur niet alleen het vermogen om bezoekers te verwonderen en te laten ontspannen, maar vergroot zij ook het fysieke, mentale en emotionele welzijn: bloeddruk, hartslag en cortisolniveau dalen opvallend, de concentratie en het probleemoplossend vermogen nemen toe. Ook het immuunsysteem verbetert door de toename in het aantal natuurlijke killercellen van het lichaam. Door het bos in te gaan, te vertragen en de natuur met alle zintuigen te beleven, komen lichaam en geest tot rust en ontstaat er op een dieper niveau ruimte voor verwondering en inzicht. 

IMG_8536.JPG

Het bos maakt gelukkig

Het bos was vroeger voor veel kinderen een aantrekkelijke plek waar ze zich veilig en gelukkig voelden, waar ze de hoofdrol speelden in hun eigen avonturenroman. Wellicht heb jij vroeger ook vaak in bomen geklommen, je eigen boomhut gebouwd of zat je gewoon tegen een boom een dutje te doen. 

Nu we ouder geworden zijn voelen we vaak nog steeds dat tijd doorbrengen in de natuur goed voor ons is. Inmiddels heeft de wetenschap dat ook aangetoond. Het bos beïnvloedt onze fysieke en geestelijke gezondheid positief en draagt zo bij aan een gezonder en gelukkiger leven.

Het helende effect van bosbaden

Tijdens een bosbad maken we met behulp van al onze zintuigen heel bewust verbinding met de natuur om ons heen. We kijken aandachtig rond, we luisteren naar de geluiden van het bos, we proeven de lucht en eventueel aanwezige vruchten, we ruiken de geuren van het bos en we voelen de verschillende texturen van bladeren, takken en boomstammen.

Hierboven beschreef ik al dat het bosbaden enorm veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Zo gaat je bloeddruk wat omlaag, ervaar je minder stress, krijg je een betere stofwisseling, een lagere bloedsuikerspiegel, betere concentratie, geeft het je energie , helpt het je afvallen en krijgt je immuunsysteem een boost door de toename van natuurlijke killercellen in het lichaam.

In het bos hangen speciale stoffen in de lucht die goed voor ons zijn. Dit zijn de Fytonciden, die door de bomen zelf worden uitgescheiden en deze stellen ons op ons gemak en maken ons ontspannen. Ook zijn er veel negatieve ionen in het bos die een stimulerend en verkwikkend effect op ons hebben. En zoals al benoemd is de concentratie zuurstof wat hoger in het bos dan in de stad.