Back to All Events

Kraanvogels voor vrede

Donderdag 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede. Rond deze dag vindt in Den Haag voor de vierde keer het Just Peace festival plaats. Gedurende vier dagen worden er veel activiteiten, verspreid over diverse locaties in Den Haag georganiseerd, waarbij alles draait om het centrale thema Vrede en Recht. Wij besteden er ook aandacht aan en organiseren vandaag een speciale mindfulnessactiviteit gericht op het thema vrede: het vouwen van kraanvogels.

Mindful Origami

Als kind zul je vast wel met origami in aanraking zijn gekomen. Misschien op een luie middag, toen een ouder een vel papier pakte, er een vliegtuigje van vouwde en dat door de kamer wierp. Of op het schoolplein, toen een vriendje naar je toe kwam met een happertje, je vroeg een nummer en een kleur te kiezen, een flapje opende en de naam onthulde van een geheime aanbidder of je toekomstige beroep. 

Zenboeddhisten gebruiken origami (het vouwen van papier tot figuren) als vorm van meditatie. Bij het vouwen van het papier moet je je handen, ogen en geest gebruiken, je moet je aandacht focussen en je concentreren. 

Kraanvogels vouwen

De kraanvogel is het bekendste origamimodel. In Japan staat de kraanvogel voor een lang leven en is hij een symbool voor de vrede. Er wordt wel eens gezegd dat als je duizend kraanvogels van papier vouwt, er een wens van je in vervulling zal gaan. We mediteren tijdens het vouwen van de kraanvogels over wat het betekent om vrede te hebben, niet alleen voor je zelf maar voor alle landen en volken. Wat kun je als individu doen om vrede in de wereld te bevorderen voor jezelf en degenen om wie je geeft?

Praktisch

De middag vind op onze Offline buitenlocatie plaats en kan dan ook alleen doorgaan als er droge weersomstandigheden zijn. De bijdrage voor deze workshop bedraagt 17,50 euro per persoon, inclusief al het materiaal, thee en versnaperingen. Er is beperkt plek voor deze workshop en aanmelden kan via onderstaand formulier.

Locatie

Onze Offline locatie bevindt zich in het Volkstuincomplex Loolaan. Deze bevindt zich in de Schenkstrook. We ontmoeten elkaar bij de twee witte bruggetjes op het parallelle fietspad wat start ter hoogte van Schenkkade 350.

 
Earlier Event: September 18
Mindfulness in de natuur
Later Event: September 25
Mindfulness in de natuur