Kracht van de natuur

 

In dit inspirerende filmpje laten de makers op een heel visuele manier zien wat de kracht van de natuur is en welke uitwerking dit heeft op mensen. Dit is precies de reden waarom een groot deel van onze mindfulness activiteiten buiten in de natuur plaatsvinden.

 

Welke invloed heeft de natuur op ons?

Vroeger besteedden we hele dagen in de natuur. Vandaag de dag brengen we nog maar weinig tijd tussen de bomen en met de dieren door. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat we de natuur missen. Als we kijken wat het zicht op de natuur doet dan zien we dat in ziekenhuizen patienten sneller herstellen als ze vanuit hun kamer uitzicht hebben op groen dan op hun medepatienten die naar bebouwing kijken. Bovendien heeft deze groep patienten over het algemeen genomen minder medicatie nodig om te herstellen. Een soortgelijke studie ik ook gedaan naar gevangenen die wel of geen uitzicht hebben vanuit hun cel op een groene omgeving. Gevangenen met een groen uitzicht ervaren minder stress en worden minder snel ziek. Bij studenten en kantoorpersoneel is een soortgelijk iets aan de hand. Studenten scoren beter op examens als ze hebben gestudeerd in een omgeving waarin groen te zien is en kantoormedewerkers die omringd worden door veel planten ervaren minder stress en worden minder snel ziek. Dit is alleen al het effect van uitzicht hebben op de natuur. Kun je nagaan wat er gebeurd als we daadwerkelijk tijd doorbrengen in de natuur. In dat geval worden er minder stresshormonen aangemaakt, is er een lagere bloeddruk, krijgt het immuunsysteem een boost. Over al deze voordelen ga ik nog in op de pagina Bosbaden.


Hoe kan de natuur nou zo’n grote invloed op ons hebben?

Nog niet zo heel lang geleden (evolutionair gezien dan) woonden we nog in een grot en waren we de hele dag puur gericht op overleven. Onze hersenen zijn nu nog steeds ingesteld op die tijd. De evolutie gaat ook weer niet zo snel namelijk. Dat houdt in dat ons brein nog steeds scant naar de omgeving vanuit de blik van overleving. De kleur groen geeft veel geruststelling aan ons brein, immers die kleur geeft aan dat er leven mogelijk is en er dus water in de buurt moet zijn en daar is ons brein heel blij mee! Het is ook wetenschappelijk bewezen dat de kleur groen goed op ons uitwerkt. Test na test laat zien dat die kleur een harmoniserende uitwerking op ons heeft. Het stelt ons gerust. In de extreem warme zomer van 2018 kon je dit goed waarnemen bij jezelf. Veel natuurgebieden stonden erg droog en zagen er bruin en verdord uit. Als je toen wat langer in de natuur was kon je wellicht wat onrust in je lichaam ervaren, immers de kleur groen was verre van aanwezig. Met name in parken met veel gras en heide gebieden speelde dit fenomeen op.

Een tweede reden waarom de natuur en met name de bomen zo’n geruststellend effect op ons hebben is omdat de bomen ons bescherming geven tegen al het wild wat ons als maaltijd zag, het primaire brein denkt nog steeds zo. Dus onze voorouders werden wel eens achterna gezeten door een roofdier. We waren toen wat blij dat we snel in bomen konden schuilen. Dus loop je tegenwoordig door het bos dan voelt je brein zich heel veilig.

Een laatste reden heeft wederom betrekking op de bomen. De bomen scheiden diverse stoffen uit die heel goed zijn voor onze gezondheid. Dit tezamen met het feit dat er een iets hogere concentratie zuurstof in het bos zit zorgt ervoor dat ons lichaam een goede boost krijgt en er intern allerlei stoffen worden omgezet. De natuur heelt ons dus. Meer over deze stoffen en de werking daarvan via de pagina bosbaden.