Wat is Mindfulness?

Mindfulness.jpg
 

Opmerkzaamheid

Mindfulness laat zich het beste vertalen als opmerkzaamheid. Opmerkzaam zijn in het hier en nu, op een accepterende manier. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het vaak niet. Onze gedachten hebben de neiging uitstapjes te maken naar het verleden en de toekomst. We herkauwen situaties die geweest zijn (was ik vanmorgen niet iets te kortaf tegen de buurvrouw) en broeden op gebeurtenissen die nog gaan komen (o jee, als dat maar goed gaat). Door dat vele denken gaan we vaak voorbij aan het allerbelangrijkste: het leven zelf, dat zich nu voor onze ogen afspeelt. Mindfulness leert je om hier aandacht voor te hebben, om meer te genieten van het alledaagse: een frisse bries op een warme dag, een perfecte cappuccino, een mooie zin uit een boek.

Geluk

Iedereen wil graag gezond en gelukkig zijn. We zoeken dan ook massaal naar vormen om ons geluk te vergroten. Vaak zoeken we echter op de verkeerde plaatsen, met name buiten ons zelf. We denken vaak dat het geluk zich manifesteert in de aanschaf van (dure) spullen, hoge banen met aanzien en mooi uiterlijk vertoon. Maar voor velen is dit nooit genoeg en er is altijd meer, meer, meer. Pas als we naar binnen keren  zijn we op de juiste weg voor het echte geluk.

Wanneer we niet zo lekker in ons vel zitten zoeken we vaak naar afleiding om dit gevoel weg te nemen, een paracetamolletje tegen de hoofdpijn, chips en/of chocolade tegen een onprettige emotie om maar niet te hoeven voelen. Dit werkt vaak als 'quick fix' maar op de lange termijn helpt het je niet verder. Door het beoefenen van mindfulness ontwikkel je een andere houding tegen opkomende gedachten en gevoelens. Je merkt het op, bent je er van bewust en hebt er geen oordeel over. Het is er gewoon op dat moment en dat is helemaal prima.

Down to earth  

Mindfulness helpt je om naar binnen te keren en met een niet oordelende blik te kijken naar alles wat er op dat moment is. Het is feitelijk een aandachtstraining en daarmee niet zweverig en heel erg toegankelijk. Zelfs als je dagelijks je tanden met aandacht poetst (en niets anders dan dat doet) ben je al 2 minuten mindfulness aan het beoefenen. Daardoor is het ook zo toegankelijk en praktisch. Het is geen vorm van therapie, het leert je vaardigheden aan om bewuster, gezonder en ontspannender in het leven te staan. Nog niet overtuigd? Lees dan hieronder welke voordelen het beoefenen van mindfulness je geeft.

Wat doet mindfulness beoefening met je?

Mindfulness draagt eraan bij dat je algehele welzijn verbetert. Wie regelmatig mindfulness beoefent ervaart doorgaans de volgende voordelen:

  • Minder in je hoofd zitten en/of piekeren

  • Betere nachtrust, sneller in slaap vallen en beter doorslapen

  • Meer energie gedurende de dag

  • Minder spanningsopbouw in het lichaam

  • Betere focus en meer concentratie

  • Meer geluk ervaren

  • Bewuster in het leven staan

Wetenschappelijk bewezen

In de afgelopen decennia heeft veel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van neurologie, psychologie en fysische geneeskunde de positieve effecten van mediteren (waar mindfulness onderdeel van is) aangetoond. John-Kabatt Zin (een van de grondleggers van het westerse Mindfulness) heeft  aangetoond dat het beoefenen van mindfulness zowel je fysieke als geestelijke gesteldheid sterk kan verbeteren. Daarnaast is ook vastgesteld dat iemands houding en gedrag positief worden beïnvloed door het beoefenen van mindfulness.

Mindfulness iets voor jou?

Zoals je hebt gelezen kan het beoefenen van mindfulness heel fijn voor je uitwerken. Omdat Mindfulness eigenlijk een vorm van aandachtstraining is, is het voor iedereen mogelijk om de technieken eigen te maken. Bij Offline Mindfulness bieden we je de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken met mindfulness door ons brede aanbod aan activiteiten. Zo kun je aanschuiven bij onze wekelijkse lessen, onze sessies met dieren of in de natuur. Twijfel je of mindfulness iets voor jou is, neem dan contact met ons op.