Terug naar alle evenementen

Shinrin Yoku - De helende kracht van bosbaden

Forest-Bathingheader.jpg

In Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. Meditatieve boswandelingen zijn er een populaire therapie tegen stress, futloosheid en andere kwalen. Volgens het Japanse principe shinrin-yoku (bosbaden) heeft de natuur niet alleen het vermogen om bezoekers te verwonderen en te laten ontspannen, maar vergroot zij ook het fysieke, mentale en emotionele welzijn: bloeddruk, hartslag en cortisolniveau dalen opvallend, de concentratie en het probleemoplossend vermogen nemen toe. Door het bos in te gaan, te vertragen en de natuur met alle zintuigen te beleven, komen lichaam en geest tot rust en ontstaat er op een dieper niveau ruimte voor verwondering en inzicht.

!A-disfrutar-de-la-naturaleza_ampliacion.jpg

Het bos maakt gelukkig

Het bos was vroeger voor veel kinderen een aantrekkelijke plek waar ze zich veilig en gelukkig voelden, waar ze de hoofdrol speelden in hun eigen avonturenroman. Wellicht heb jij vroeger ook vaak in bomen geklommen, je eigen boomhut gebouwd of zat je gewoon tegen een boom een dutje te doen. 

Nu we ouder geworden zijn voelen we vaak nog steeds dat tijd doorbrengen in de natuur goed voor ons is. Inmiddels heeft de wetenschap dat ook aangetoond. Het bos beïnvloedt onze fysieke en geestelijke gezondheid positief en draagt zo bij aan een gezonder en gelukkiger leven. Dat gaan we vandaag vanuit mindfulness beleven.

Praktisch

Draag tijdens dit bosbad gemakkelijk zittende kleding en goede wandelschoenen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal dit bosbad zo'n 75 - 90 minuten duren. De wandeling gaat nagenoeg altijd door, tenzij door storm en/of onweer de wandeling te gevaarlijk wordt. De bijdrage is 12 euro per persoon en kan ter plekke contant en gepast worden voldaan. De bijeenkomst gaat door bij minimaal 2 deelnemers. Aanmelden kan via de aanmeld button onderaan deze pagina.

Locatie

Het bosbad vindt plaats op het bosrijke gedeelte van landgoed Clingendael in Den Haag. Dit fraaie park heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna. Dat sterkt de beoefening van mindfulness. Startlocatie is de ingang aan de Wassenaarseweg bij het informatiebord ter hoogte van navigatie adres Clingendael 1.

 
Eerdere gebeurtenis: 4 juni
Mindfulness in de natuur
Latere gebeurtenis: 6 juni
Mindfulness met Alpaca's